El personal tècnic de la Generalitat va informar sobre alguns detalls d’aquesta infraestructura que es troba en la fase de redacció bàsica del projecte

Ahir, 30 d’octubre, va tindre lloc la primera reunió de l’Agenda 21 de Vilamarxant aquesta legislatura,  un fòrum de participació ciutadana que va ser reactivat per l’anterior equip de govern. Les persones assistents van poder conéixer com es troben els tràmits de la futura Ronda Oest, una infraestructura imprescindible per a la nostra localitat perquè traurà bona part del trànsit de la CV-50 (carretera de Llíria) fora del casc urbà amb una nova via que vorejarà el poble i no el travessarà.

Agenda 21 Ronda OestLes explicacions van estar a càrrec de personal tècnic de la Generalitat, administració encarregada del projecte i de la seua execució, i a la reunió van estar presents el president de l’Agenda 21, Andreu Casañ, representants de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilamarxant, el portaveu de Compromís, Voro Golfe, el company de Compromís per Vilamarxant i Diputat a les Corts, Juan Ponce, i veïnes i veïns del municipi interessats en aquesta infraestructura.

Projecte bàsic Ronda Oest VilamarxantL’objecte de la reunió era recollir suggeriments i opinions de la població respecte a la integració paisatgística d’aquesta via que es troba en la fase de redacció bàsica licitada la passada legislatura. Una vegada aquesta fase estiga finalitzada, caldrà obtindre la declaració d’impacte ambiental per a passar a la fase de redacció tècnica i execució.

Però en aquesta redacció bàsica ja cal valorar quins elements haurà d’incloure l’obra perquè no tinga un impacte visual massa abrupte i perquè s’integre de la millor forma possible en el ric paisatge natural que envolta Vilamarxant i en la mateixa fisonomia del municipi.

Integració paisatgística Ronda Oest Una de les zones més afectades serà el Barranc de Teulada ja que la carretera passarà per damunt en alguns trams. Per a minimitzar l’impacte, s’han tingut en compte els elements ambientals i culturals de Vilamarxant i, a l’hora d’integrar l’obra en ells, s’han projectat diversos espais de vegetació i arbres per a facilitar la fusió, a més d’elements antisoroll en les zones pròximes a àrees residencials. També hi haurà un carril bici i s’habilitaran vies de servei per accedir als camps de cultiu.

Amb tot, un dels temes que va provocar més comentaris va ser el nombre de carrils perquè hi haurà un tram de dos carrils per sentit i un altre tram d’un carril per sentit, amb la qual cosa hi hagueren assistents que es preguntaren si això no provocaria embussos en les hores punta de cada jornada.

Agenda 21 Ronda OestA banda d’escoltar els suggeriments de les persones assistents, des de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat es va passar un qüestionari perquè cada persona valorara la qualitat d’unitats de paisatge i de recursos paisatgístics de Vilamarxant i perquè opinaren sobre si consideren suficients les mesures d’integració presentades.

Voro Golfe, portaveu de la nostra coalició, va preguntar sobre els terminis per a executar aquesta circumval·lació. El personal tècnic no va poder fixar cap data aproximada però va dir que, una vegada passe aquesta fase i la declaració d’impacte ambiental, tot anirà amb més lleugeresa. En tot cas, encara haurà de passar temps perquè es completen tots els tràmits administratius i comencen els treballs sobre el terreny.

Des de Compromís per Vilamarxant estarem vigilants perquè no hi haja demores innecessàries i preguntarem a l’equip der govern les vegades que pertoque sobre els passos que es donen perquè el projecte avance.

Per acabar, Voro Golfe va aprofitar per a recordar a aquesta Conselleria que cal que, quan més prompte millor, es posen en marxa els nous horaris de l’autobús de Vilamarxant. Ho va fer perquè es tracta de la mateixa administració que té competències sobre el transport.

El projecte amb l’ampliació d’horaris  i millores del servei es va aprovar el passat mes d’abril i ara resta que es faça efectiu amb la licitació a una empresa de transport. Aquest va ser un de les principals propòsits de l’anterior equip de govern per a millorar un servei que, des de feia dècades, no responia a les demandes de la població.