Compromís per Vilamarxant rebutja totalment aquesta decisió. Durant la passada legislatura vam treballar per a prohibir-lo a tots els espais públics municipals davant el seu greu impacte mediambiental

L’actual equip de govern de l’Ajuntament de Vilamarxant va aprovar en el ple del passat 26 de setembre tornar a emprar l’herbicida químic glifosat al nostre terme municipal.

Va ser a través d’una moció signada per l’alcalde, Héctor Troyano, en representació de la resta de membres de l’equip de govern, i va eixir endavant amb el suport de PP i Ciudadanos i amb els vots en contra de Compromís per Vilamarxant i del PSPV.

Amb aquesta decisió, els nous mandataris municipals han aconseguit desfer bona part del treball desenvolupat per Compromís per Vilamarxant i per altres formacions durant la passada legislatura per a evitar l’ús d’aquesta substància perjudicial per al medi ambient, per als animals  i per a altres éssers vius importantíssims per a l’agricultura i l’ecosistema com els pol·linitzadors. 

Tot i que des de l’equip de govern argumenten que “no està demostrat que l’ús d’aquesta substància implique perill per a la ciutadania”, en 2015 l’Organització Mundial de la Salut la va qualificar com a “probablement cancerígena per als éssers humans” i hi ha sentències internacionals que han fallat a favor d’agricultors afectats pel glifosat.

Així es deixa sense efecte un acord plenari, vigent des de març de 2016, pel qual es prohibia el seu ús a tots els espais públics. De la mateixa manera, s’actua en contra d’una resolució de les Corts que demana evitar l’ús d’aquest tipus d’herbicides.

Les regidores i regidors de Compromís per Vilamarxant van esforçar-se durant els passats quatre anys amb el ferm convenciment d’eliminar aquest producte i van apostar per emprar alternatives ecològiques composades bàsicament per vinagre. I és que, segons el nostre parer, si hi ha una substància que se sospita que pot ser perillosa per a la nostra salut i per al nostre entorn i una altra innòcua, per què no eliminar el producte sospitós i quedar-nos més tranquils?

Seguint aquesta línia i el mandat del ple, en el plec de condicions per a adjudicar el contracte de manteniment de les zones verdes del municipi de 2018 es prohibeix totalment l’ús del glifosat. Amb aquesta nova aprovació plenària, estarem pendents perquè no s’incomplisca el plec de jardineria.

Què és el que ha aprovat l’equip de govern?

La moció aprovada pel nou equip de govern municipal permetrà l’ús dels productes SIROCO i PISTOL, que contenen un 25% de glifosat. Argumenten que només s’aplicaran per a eliminar males herbes a determinats llocs com camins i recintes o polígons industrials, com si no sigueren també zones públiques per on transiten persones i animals.

Des de Compromís per Vilamarxant no entenem perquè l’actual equip de govern desestima i tomba els passos que s’havien donat durant la passada legislatura per a evitar emprar herbicides perillosos i contaminants. A més, queda clar que no tenen en compte ni el que diu l’OMS, ni les polítiques ecològiques adoptades per més de 100 municipis a tot l’Estat que han posat fre al glifosat, ni la lògica ecologista que voldríem que tinguera aquest Ajuntament per a fomentar un manteniment i una neteja sostenible del nostre municipi.