Hi haurà connexions amb els metros de Riba-roja de Túria cada 30 minuts els dies laborables, el servei s’ampliarà fins a l’Hospital de Llíria i hi haurà transport de les dues línies els caps de setmana

La Conselleria de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha aprovat, de manera definitiva, el nou servei públic de transport en autobús que enllaçarà Vilamarxant amb el metro de Riba-roja de Túria i amb Llíria.

Ha sigut després de les insistents demandes i del treball constant de l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilamarxant.

Ara, el projecte eixirà a licitació per a la contractació de l’empresa de transport que haurà de prestar-lo. Serà amb un contracte de 10 anys. Després d’aquest tràmit, els nous horaris es posaran en marxa.

Connexions amb quasi tots els metros de Riba-roja de Túria i arribada fins a l’Hospital de Llíria

El servei inclourà 31 viatges d’anada i tornada a l’estació de metro de Riba-roja de Túria els dies laborables. Això suposa que hi haurà un autobús cada 30 minuts i que es cobriran quasi el 100% dels horaris de metro de dilluns a divendres, des de les 6.15 i fins a les 21.30 h.

Horaris autobús Vilamarxant Riba-roja

Durant l’estiu (juliol i agost), el servei s’adaptarà als horaris del metro, amb 24 expedicions.

Horaris autobús Vilamarxant Riba-roja estiu

El document també incorpora 8 expedicions d’anada i tornada els dissabtes i 7 els diumenges i festius cap a Riba-roja de Túria durant tot l’any, des de les 8.50 i fins a les 20.33 h.

Pel que fa a les connexions amb Llíria i Benaguasil, el trajecte s’ampliarà fins a l’Hospital comarcal i passarà també per la Pobla de Vallbona i Benissanó. Hi haurà 10 viatges diaris d’anada i tornada en dies laborables (de 7.45 a 22 h.). Dissabtes i diumenges hi haurà dues expedicions a primera hora del matí i de la vesprada.

Horari autobús Vilamarxant-Llíria

El nou servei millorarà substancialment les freqüències actuals. Amb els horaris de l’autobús directe a València, ara  hi ha 7 expedicions entre setmana d’anada i tornada, 4 els dissabtes i cap els diumenges i festius. A més, en estos moments l’autobús no arriba a l’Hospital de Llíria.

Cal destacar que este projecte definitiu s’ha aprovat després que l’Ajuntament de Vilamarxant, formacions polítiques i la ciutadania presentaren una sèrie d’al·legacions al plantejament inicial. Gràcies a elles s’ha aconseguit, entre d’altres coses, que hi haja autobús a Llíria i a l’Hospital els caps de setmana i ampliar els horaris entre setmana.

Segons s’especifica al document, els autobusos que prestaran el servei seran accessibles i respectuosos mediambientalment.

A més, les despeses d’aquest servei estaran a càrrec de la Generalitat, amb la qual cosa l’Ajuntament de Vilamarxant estalviarà més de 95.000 euros a l’any.

Durant els quasi 4 anys de legislatura, no s’ha parat d’insistir a l’administració autonòmica a través de moltes reunions de treball per part de les formacions que, com Compromís per Vilamarxant, formen part de l’actual equip de govern. L’objectiu sempre ha sigut donar solució a una de les principals carències del municipi.

En anteriors legislatures, només es va prometre l’arribada del metro que la Generalitat mai va planificar amb disponibilitat real de fons econòmics, però no es van prendre mesures concretes i a llarg termini per a optimitzar el servei d’autobús que hi havia en marxa.

Finalment, Vilamarxant tindrà un transport públic de qualitat i amb unes freqüències que s’adapten millor a les necessitats de treballadors, estudiants o persones que es desplacen diàriament a València o que han d’anar a l’Hospital de Llíria. Aquesta era una de les deficiències que portava dècades arrossegant el nostre municipi i per a la qual el Partit Popular mai va donar una solució efectiva durant els governs anteriors.

Cronologia d’aquest projecte

Els membres i les formacions que composen l’actual equip de govern de Vilamarxant han estat negociant amb la Generalitat per a millorar el transport del nostre municipi des de l’inici de la legislatura.

Han sigut més de 2 anys i mig de negociacions, amb més d’una desena de reunions amb la Conselleria encarregada d’atendre les demandes de l’Ajuntament de Vilamarxant per ser l’administració amb competències en aquesta matèria.

Finalment, s’han superat discrepàncies i Vilamarxant ha aconseguit traure un projecte que millorarà el servei. Les converses van donar el seu fruit i el nostre municipi s’ha inclòs a l’àrea metropolitana de València i ha entrat dins de la renovació dels plans de transport que ha fet la Generalitat.

En juliol de l’any passat, el govern autonòmic va publicar el projecte provisional, sobre el qual es va obrir un període per a presentar demandes de millora fins a setembre de 2018, com estipula la llei en aquest tipus de contractacions.

L’equip de govern, formacions polítiques i ciutadania van presentar diverses al·legacions que s’han resolt durant aquests mesos fins que, aquesta setmana, s’ha publicat el projecte definitiu.

Han estat quasi 4 anys de treball intents per a millorar un servei essencial que ha estat sense millores destacades durant les anteriors legislatures en què es presentava l’arribada del metro com a única solució, tot i que mai ha sigut un projecte realment viable.

Podeu consultar el projecte complet en aquest enllaç: Projecte transport Vilamarxant