Són conclusions extretes d’un qüestionari elaborat pel jovent de Compromís per Vilamarxant on es pregunta sobre l’oferta actual i sobre què els agradaria incloure

Als joves de Vilamarxant els agradaria tindre una oferta lúdica i d’entreteniment més extensa i variada per part de l’Ajuntament de Vilamarxant durant tot l’any, ja que l’actual la consideren escassa i pobre; amb alternatives d’oci sense maltractament animal en festes i un espai on poder reunir-se i organitzar activitats com oferia l’anterior Casa de Joventut.

És el resum dels resultats d’un formulari elaborat pel grup de joventut de Compromís per Vilamarxant al qual han respost fins al moment 60 persones menors de 35 anys. El qüestionari s’ha difós a través de les xarxes socials i encara es pot respondre. Cal destacar que han contestat joves tant del casc urbà com de l’extraradi i que les edats més representades són entre 16 i 20 anys (48,3%), entre 26 i 30 (23,3%) i entre 21 i 25 anys (15%).

D’aquesta manera, volem oferir suggeriments basats en dades que siguen útils a l’actual equip de govern ja que recordem que en el ple del passat mes de setembre l’alcalde, Héctor Troyano, ens va contestar que “encara estaven pensant quin tipus de joventut volien per al poble”. Com que més enllà de la programació de cine dels dissabtes, que tampoc és específica per als joves, i alguna discomòbil no s’ha programat res més, els oferim les opinions de moltes i molts joves del municipi que sí que saben què és el que volen i quins són els seus gustos i interessos.

Així, la primera pregunta que hem plantejat al jovent de Vilamarxant ha sigut si els agradaria tindre un espai propi com l’anterior Casa de Joventut. Un 85% ha contestat que considera que sí.

Enquesta joventut

En segon lloc, hem demanat opinió sobre quin tipus d’activitats voldrien que s’organitzaren. Les opcions més triades han sigut concerts (76’7%), cine (65%), activitats d’aprenentatge com classes de guitarra, de dibuix…(50%), teatre (43,3%), discomòbils (40%), activitats esportives (36,7%), jocs de taula i cine-fòrum (33,3%). Destaca la poca acceptació que han tingut els festejos taurins, amb només un 8,3%.

Enquesta joventut

Després, s’ha preguntat sobre la funció de l’Ajuntament a l’hora d’organitzar una programació adreçada a la joventut. La majoria de les persones que han contestat consideren que el consistori hauria d’oferir activitats d’oci i lúdiques durant tot l’any sumat amb l’opció, també molt seleccionada, que aquestes activitats siguen sense maltractament animal. A més, molts joves consideren que s’hauria d’impulsar un oci alternatiu que s’allunye del consum de drogues i alcohol.

Enquesta joventut

Les persones joves que han contestat aquest qüestionari també han descrit què és el que menys i el que més els agrada de l’actual oferta d’oci i lúdica municipal. Pel que fa al que menys els agrada, les respostes més repetides han sigut les relacionades amb els festejos de bous al carrer o que inclouen maltractament animal; la falta d’una oferta més amplia i variada i que aquesta oferta es difonga i tinga visibilitat entre ells, ja que actualment moltes persones asseguren que no s’assabenten del que organitza la Regidoria de Joventut; que no se’ls pregunte el que volen ni se’ls tinga en compte a l’hora d’elaborar un programa de joventut; que no hi haja una oferta alternativa als Juniors i que en festes no hi haja res per a ells durant el dia i que, per la nit, tot se centre en bous i orquestres.

Enquesta joventut

Enquesta joventut

Enquesta joventut

Respecte al que més els agrada, hi ha joves que asseguren que no poden opinar perquè no coneixen l’oferta concreta i altres són opinions que es decanten pel cine, el teatre, festejos taurins, l’espai coworking o les discomòbils.

Per últim, la gent jove del poble creu que les activitats per a la joventut caldria que s’organitzaren, sobretot, els dies festius, en ocasions especials i de nit (68,3%), els caps de setmana per les vesprades (61,7%) i els caps de setmana per les nits (58,3%).

Enquesta joventut

Així les coses i segons les contestacions que hem rebut, podem dir que l’actual equip de govern ha encertat oferint una programació de cinema. Esperem que amb el nou horari dels dissabtes, a les 19 h, les sessions tinguen més afluència. Amb tot, des de Compromís per Vilamarxant suggeriríem que hi haguera també caps de setmana on la Casa de la Cultura siguera escenari d’altre tipus d’espectacles per a programar una oferta més diversa per a totes les edats.

També s’han fet algunes discomòbils, com el 9 d’Octubre i sembla que hi haurà una altra de cara a Nadal. Aquestes activitats són vistes amb bons ulls pels joves i, a més, fan més senzill i segur el seu oci perquè eviten desplaçaments en determinades festes assenyalades. El que demanaríem és previsió perquè, l’endemà, l’Esplanada estiga neta.

Però tot i això, sembla que l’actual equip de govern i més concretament el Regidor de Joventut, Miguel Navarro, hauran de fer més esforços per a confeccionar una programació que agrade a la gent jove i tinga en compte les seues opinions. Des de Compromís per Vilamarxant considerem que l’anterior Casa de Joventut era un espai adequat on hi havia activitats diàries (tallers de teatre, cuina, ball, audiovisuals…) i que eren els mateixos integrants de la Casa qui les organitzaven, sempre amb la supervisió d’una persona coordinadora i amb preparació específica que vetlava perquè s’aconseguira un objectiu concret: l’autogestió juvenil d’un oci responsable. A més, aquest espai oferia una cita d’oci nocturn mensual, el Vilanit; i d’altres puntuals com sopars i activitats de diversió i de conscienciació, com per a Halloween o trobades especials per a dies marcats com el Dia de la Dona, el Dia Internacional contra la Violència Masclista…

La millor forma de fer política per a la gent jove és incloure a la gent jove en les decisions públiques que li afecten, com explicita el Manifest de les Ciutats Amigues de la Infància al qual s’ha adherit Vilamarxant.