En el ple ordinari d’aquest 28 de novembre Compromís per Vilamarxant ha demanat que se’ns detallen per escrit els comptes d’aquesta partida. Volem saber si era necessària la despesa no pressupostada a la qual es farà front amb el romanent de tresoreria

Aquest dijous ha tingut lloc el ple ordinari del mes de novembre a l’Ajuntament de Vilamarxant. L’equip de govern ha portat a aquesta sessió un reconeixement extrajudicial de crèdits per a poder fer front a 26 factures generades aquesta legislatura sense que hi haguera diners per a pagar-les per no disposar de crèdit en les partides pressupostàries corresponents. Per això, s’ha hagut de recórrer a aquest procediment excepcional. PP i Ciudadanos ha aprovat aquest punt en solitari amb els vots en contra de Compromís per Vilamarxant i del PSPV-PSOE.

Però el que ens resulta més cridaner és que dels 68.917 euros que l’Ajuntament haurà de pagar de més, 50.689 euros (el 73,5%) corresponen a 14 factures vinculades a les festes patronals d’enguany. Sembla que el regidor de l’àrea, Miguel Navarro, no ha tingut suficient amb els 165.000 euros previstos en els comptes aprovats i que les festes de 2019 tindran finalment un cost aproximat de 215.600 euros, un increment notable respecte a les celebracions de 2018.

Des de Compromís per Vilamarxant hem sol·licitat a l’equip de govern que ens detalle per escrit en què s’han invertit els diners d’aquestes factures i a quins actes han correspost; coses que no queden especificades en la relació de documents que se’ns ha facilitat en la prèvia del ple. Per a nosaltres aquest tipus de procediments excepcionals per a pagar factures caldria destinar-los a altres actuacions més necessàries i per això volem saber si el consistori ha actuat amb previsió per a no fer front a dispendis imprevistos o superflus.

I és que cal remarcar que estes factures es pagaran tirant mà del romanent de tresoreria, és a dir, amb el superàvit de l’Ajuntament fruit de la gestió municipal de la passada legislatura que en 2018 ascendia a 6,8 milions d’euros.  Per a nosaltres, tal vegada seria més útil invertir aquests diners en altres actuacions de major interés públic.

Precisament, aquest romanent pot emprar-se en procediments extrajudicials de crèdit perquè l’anterior equip de govern va deixar uns comptes sanejats i una situació financera òptima. Si els nous responsables municipals hagueren disposat dels comptes de l’inici de la passada legislatura, aquesta operació no haguera estat autoritzada.

Per això, volem remarcar que l’anterior equip de govern va ser sempre molt responsable a l’hora de gestionar els diners públics. Esperem que aquesta manera d’actuar continue durant la present legislatura i que els amplis recursos dels quals disposa ara per ara l’Ajuntament de Vilamarxant s’invertisquen en actuacions justificades, d’interés per a la major part de les veïnes i veïns del municipi i amb molta previsió i rigorositat perquè, al cap i a la fi, els han pagat totes les vilamarxanteres i vilamarxanters.

Moció conjunta contra la violència masclista

En l’ordre del dia també estava inclosa la moció que cada any elabora i envia als ajuntaments la Federació Valenciana de Municipis i Províncies pel Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones. La moció l’han presentada de manera conjunta totes les formacions municipals i s’ha aprovat per unanimitat.

A través d’ella el consistori manifesta un sentit i dolorós record a la memòria de totes les dones assassinades per violència de gènere i declara el seu compromís de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal en les regidories municipals. També es compromet a facilitar tot tipus de campanyes dirigides a la prevenció, orientació i conscienciació de les desigualtats entre dones i homes i manifesta com absolutament necessari l’ensenyament afectiu-sexual dins del sistema educatiu.