En la legislatura 2015-2019 Compromís per Vilamarxant va formar part de l’equip de govern municipal amb el Partit Socialista (PSOE) i Ciudadanos (Cs). L’objectiu del pacte era molt clar: propiciar un canvi en l’Ajuntament i acabar amb 16 anys de mandats autoritaris, foscos i gens participatius del Partit Popular (PP).

En les passades eleccions de maig de 2019, les tres forces d’aquell tripartit van créixer en vots, mentre que les altres dos formacions que tenien representació en l’Ajuntament van perdre el suport de bona part de la població, especialment el PP, que va perdre 872 vots respecte a les eleccions de 2015.

Entre 2015 i 2019 l’equip de govern es va centrar, sobretot, en la millora d’edificis i instal·lacions municipals  i en pagar el deute deixat pel PP. Amb els resultats electorals en la mà, molta gent pensava que el tripartit podria reeditar-se però, malauradament, el pacte de 2015 ja és història.

La primera pedra contra la reedició del tripartit la va llançar Ciudadanos, quan va anunciar la línia roja que tenia amb Compromís.

Sonen a excusa de mal pagador els arguments de Cs que diuen que ja en 2015 el pacte no va agradar als “jefazos” de València i que per això els van expulsar. En la pràctica, els dos regidors expulsats continuaren “de facto” sent la veu de Ciudadanos al poble.

Marginat Compromís del possible pacte per decisió partidista de Cs, la continuïtat de l’acord polític de 2015 només podia passar per l’entesa entre PSOE i Cs. Però tampoc això ha sigut possible. De fet, des del 15 de juny de 2019 el partit més votat en les eleccions del 26 de maig (el PSOE) està en l’oposició i el partit que va perdre un regidor i quasi 900 vots respecte a 2015 ostenta l’alcaldia de l’Ajuntament.

Des de Compromís per Vilamarxant no entenem per què PSOE i Cs no han fet un esforç real i sincer per a entendre’s i per a consolidar el treball iniciat en 2015 i poder així continuar governant conjuntament Vilamarxant. Ens causa estupor comprovar que la pugna per l’alcaldia haja tingut més pes que la voluntat d’arribar a acords.

No entenem que possibles discrepàncies inicials s’hagen elevat a la categoria de diferències insalvables. No ens expliquem per què dos partits que han crescut en vots han acabat regalant l’alcaldia a un partit que ha perdut  1.520 vots en 8 anys. Cs i PSOE han donat oxigen a un partit (el PP) que és responsable directe de l’endeutament escandalós que tenia l’Ajuntament de Vilamarxant, així com, de les peculiars condicions laborals de bona part de la plantilla laboral municipal. No entenem per què el PSOE i Cs, un partit que s’autoproclama abanderat de la regeneració democràtica, li han regalat el poder al PP.

La guerra política de Cs i PSOE per a explicar el termes del desacord (o per a embolicar-los encara més) no va amb nosaltres. Però veient que Ciudadanos sí que ha accedit a compartir l’alcaldia amb el PP, tot fa pensar – com ens diuen tantes i tantes persones – que és el PSOE qui ha d’explicar amb arguments concrets i raonats per què s’ha negat a compartir l’alcaldia i, en conseqüència, li l’ha regalada al PP durant 28 mesos. Si el 26 de maig el poble va castigar al PP, per què el PSOE no ha sigut més generós i pragmàtic? Estaran els votants del PSOE satisfets amb la decisió dels dirigents socialistes?

Des de l’afecte i el respecte que sentim per les companyes i companys socialistes, no tenim més remei que expressar que, des de Compromís per Vilamarxant, considerem que és una gran irresponsabilitat que el PSOE haja triat que el PP torne a l’alcaldia tan sols 4 anys després d’haver-lo desatllotjat del govern. Ens dol que el PSOE haja renunciat a ser l’abanderat del diàleg i de la participació ciutadana.

Des de Compromís per Vilamarxant continuarem treballant fent  una oposició responsable i, si ens ho permeten  les circumstàncies, en positiu. Estem convençuts que el treball persistent farà possible que arribem a les eleccions de 2023 amb idees, entusiasme, generositat i ganes de continuar treballant per Vilamarxant.