Des de 2015, s’han esterilitzat més de 70 gates i gats dins d’un programa impulsat aquesta legislatura

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant ha posat en marxa, durant aquesta legislatura, un programa d’esterilització felina i diverses mesures per a regular les colònies de gats al municipi.

Des de 2015, s’han esterilitzat 69 femelles i 3 mascles, amb una inversió municipal de 5.040 euros. El procés continua avant amb la programació de noves esterilitzacions.

A més, el regidor de Medi Ambient de Compromís, Manolo Bernad, ha fet les gestions necessàries perquè l’Ajuntament, a través d’un conveni amb Conexión Felina, gestione carnets de col·laboradora o col·laborador de control ètic de colònies felines.

Fins ara s’han repartit 17 i les persones voluntàries tenen autorització per a donar menjar als animals i tindre compte de les 15 colònies identificades al municipi. Abans d’obtindre aquesta acreditació, totes les persones col·laboradores han assistit a cursets formatius que ha organitzat la Regidoria i han signat un compromís de bones pràctiques.

Aquesta iniciativa s’ha materialitzat després de parlar i consensuar la metodologia amb veïnes i veïns que ja estaven portant a terme una tasca semblant, amb la finalitat d’ajudar-les i donar cobertura legal a les seues actuacions.

La Policia Local té constància de les persones que tenen el carnet per a una millor supervisió de les colònies i de les i els responsables. Cal destacar que no està permés alimentar els animals al carrer si no es disposa d’aquesta autorització.

Les persones encarregades de les colònies també han de capturar les gates i gats segons s’indique per a la seua esterilització, el cost de la qual va a càrrec de l’Ajuntament.

Segons explica Manolo Bernad, “aquesta iniciativa es va posar en marxa en 2015, de la mà de la regidora Rosa Blanes i amb la col·laboració d’altres departaments del consistori. Amb la seua aplicació volem tindre un control de les colònies i evitar que s’expandisquen”.

També és necessari conscienciar sobre els beneficis que els gats estiguen a zones urbanes i com gestionar la convivència amb el veïnat. Cal destacar que la seua presència evita la proliferació de panderoles i ratolins. A més, fer desaparèixer els animals d’una zona no soluciona res la majoria de vegades, ja que amb el temps sol tornar a aparéixer una colònia.

Per això, segons Manolo Bernad, “el millor és controlar-los i anar reduint el nombre de gats amb les esterilitzacions”.