Entrevista al regidor de Medi Ambient de Vilamarxant

  • Com a regidor de Medi Ambient, de què et sents més satisfet?

En primer lloc, he de reconéixer la tasca de la meua companya, Rosa Blanes, qui va gestionar la Regidoria fins a maig de 2017, gràcies a ella moltes iniciatives s’han posat en marxa en l’actualitat.

Manolo Bernad, regidor de Medi Ambient de VilamarxantCal destacar la redacció del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals. Portem treballant en ell des de l’inici de la legislatura i només falta el vistiplau de la Generalitat. Amb tot, fa 20 anys que hauria d’estar fet. Mentrestant, hem posat tots els mitjans per a conscienciar la població en la prevenció d’incendis gràcies, en bona part, al Voluntariat Ambiental. A més per primera vegada, Vilamarxant disposa d’una brigada mediambiental municipal.

D’altra banda, hem activat diverses fonts d’energia alternatives que estan a diferents edificis municipals i que, en molts casos, hem hagut de reparar perquè l’anterior equip de govern no les va posar en marxa.

A més, hem incrementat el pressupost de Medi Ambient en quasi un 243% respecte a les legislatures del PP. Ara, invertir en els nostres paratges naturals és una prioritat per a l’equip de govern.

  • Com heu transmés la importància de respectar el nostre patrimoni natural?

Hem programat moltíssimes activitats de conscienciació, moltes d’elles a espais als quals hem dotat de contingut exclusivament mediambiental, com la Casa de Fusta o el Corral de la Bassa Barreta. Aquestes dues instal·lacions han passat de ser un negoci de restauració privat a ser de benefici general, promovent un turisme responsable, informant els visitants i mostrant en elles els nostres valors paisatgístics.

També hem pres mesures directes per a protegir zones que tenen una gran afluència de visitants, com l’àrea del riu a la Pea. Allí hem habilitat un aparcament públic per a evitar el pas de vehicles fins al riu.

  • En quines actuacions continues treballant?

Tenim elaborat el Pla d’Ús Públic del Paratge Natural municipal “les Rodanes” i ens falta Manolo Bernad, regidor de Medi Ambient de Vilamarxantaprovar una ordenança municipal per a la seua aplicació. També posarem en marxa, en breu, el Pla d’Ordenació Forestal Sostenible del paratge.

Es tracta de dues ferramentes fonamentals de gestió i protecció, gràcies a les quals rebrem subvencions substancials en els pròxims anys. Tot el que l’anterior equip de govern no va fer en 16 anys, nosaltres hem tardat menys de 4 en redactar-ho i iniciar la seua aplicació.

Des de Compromís per Vilamarxant volem aconseguir, a través d’aquestes iniciatives, un turisme mediambientalment responsable, protegir i preservar els nostres paratges naturals i que aquestes mesures beneficien tant a la ciutadania de Vilamarxant com a les persones que visiten el nostre terme.