Les regidories de Cultura, Educació, Esports i Medi Ambient han reprès i donat continuïtat a aquests fòrums sectorials que havien estat, en molts casos, sense activitat durant anys

Des de 2015, les regidories gestionades pels regidors de Compromís per Vilamarxant, Voro Golfe, Rosa Blanes i Manolo Bernad, han reactivat diversos consells municipals que portaven anys sense continuïtat i, en alguns casos, sense activitat.

Aquesta va ser una de les propostes de Compromís per Vilamarxant en 2015 amb l’objectiu d’impulsar els consells municipals d’àrea per a fomentar la participació d’entitats que representen a la ciutadania en la presa de decisions.

EscoletaD’aquesta manera, la Regidoria d’Educació va reactivar el Consell Escolar municipal. La principal intenció del regidor Voro Golfe ha sigut “convertir-lo en un organisme viu i d’anàlisi de la realitat educativa del nostre poble. Intentem que la periodicitat de les reunions siga trimestral per a estar al dia i mantindre el contacte necessari entre l’administració i la comunitat educativa”.

Hi participen representants de l’administració local que pertanyen al departament d’educació i de tots els centres educatius del municipi. En ell s’escolten les demandes que plantegen els centres escolars, el personal docent i les mares i pares dels alumnes. D’aquesta manera es debaten temes com ara la necessitat de places, els criteris per al repartiment de beques o les necessitats dels personal directiu a l’hora de disposar d’espais per a festivals o esdeveniments.

Consell EsportsPer la seua part, la Regidoria d’Esports li ha donat un nou impuls i continuïtat al Consell municipal d’aquesta àrea. Està integrat per clubs, entitats i associacions esportives locals i representants públics. Com explica el regidor, Manolo Bernad, “després d’anys sense activitat, en 2015 la meua companya Rosa Blanes el va posar en marxa de nou per a escoltar els representants esportius de la localitat”.

En ell s’informa i s’obrin a debat temes com ara normatives, repartiment de subvencions, obres i inversions que es consideren necessàries, així com l’organització de programes i campanyes esportives. Per exemple, es dona coneixement a les persones participants de cursets formatius que s’han programat com el de primers auxilis o normes de gestió de l’esport local. També s’han acordat reformes importants, com la dels vestuaris del Camp de Futbol municipal o de la pista poliesportiva.

Consell CulturaPel que fa a l’àmbit cultural, la Regidoria va tornar a convocar el Consell municipal de Cultura. Hi assisteixen associacions, entitats i artistes locals que participen activament en la presa de decisions com ara, el repartiment d’ajudes i contraprestacions econòmiques, la coordinació de l’Agenda Cultural mensual o l’ús de les instal·lacions públiques municipals.

Després d’anys sense cap convocatòria en anteriors legislatures, ara es convoca amb regularitat, almenys una vegada cada quatre mesos.

Junta "les Rodanes"També s’ha tornat a posar en marxa la Junta de Protecció del Paratge Natural municipal “Les Rodanes”, després d’11 anys sense cap convocatòria. En ella es donen cita representants de diversos òrgans del municipi que tenen relació amb aquest espai natural, junt a membres de l’administració. La seua missió és informar del pressupost, la gestió d’aquesta àrea, sobre el reglament d’ús del paratge i presentar i debatre la memòria anual d’activitat.

A més, des de l’equip de govern de l’Ajuntament, s’ha donat un nou impuls a altres òrgans participatius, com el Consell Agrari o el fòrum de l’Agenda 21, on es presenten i voten els pressupostos participatius. Aquesta ferramenta ciutadana s’ha posat en marxa aquesta legislatura i la ciutadania ha pogut triar ja tres projectes: les prospeccions arqueològiques al Castell i la plaça del Castell, que ja han finalitzat amb l’anàlisi de la Universitat de València; la construcció de dos parcs canins, que estan en marxa des del passat mes de febrer i la restauració del refugi de la Guerra Civil de la Replaça, que compta amb partida en el Pressupost de 2019.