El passat dijous 16 d’abril, la Casa de la Cultura de Vilamarxant va acollir l’acte de presentació de les candidatures de Compromís per a les eleccions municipals i europees del pròxim 26 d’aquest mes

L’acte va estar presentat per Pura Martínez, membre de Compromís per Vilamarxant i exregidora de l’Ajuntament per la nostra coalició.

En primer lloc, es va fer una explicació dels comicis europeus i de les propostes de Compromís per a aquest parlament. Per això, vam comptar amb la visita de la candidata Isaura Navarro qui va desgranar les iniciatives que s’han impulsat i que, si la ciutadania així ho decideix, Compromís continuarà impulsant a Europa en defensa de la nostra taronja, de les Presentació candidatura Compromís Vilamarxantenergies renovables, dels nostres joves, dels drets socials i dels drets de les dones.

En acabar Isaura, es va projectar un vídeo de suport del company de Compromís per Vilamarxant i diputat a les Corts Valencianes, Juan Ponce. 

Després, va ser el torn de les nostres candidates i candidats de Compromís per Vilamarxant. En primer lloc, va prendre la paraula Rosa Blanes, candidata número 6 i regidora de Medi Ambient i Esports en aquesta legislatura, fins a maig de 2017. Rosa va destacar la importància de la política municipal, per la dedicació que necessita, l’aprenentatge que comporta i per les gratificacions que li ha suposat el fet de ser regidora.

Presentació candidatura Compromís VilamarxantTambé va posar en valor la tasca que des de Compromís per Vilamarxant s’ha fet en les regidories que ella primer i Manolo Bernad, fins al final de la legislatura, han tret endavant, com la detenció dels treballs de tall i extracció de la fusta pel tomicus, que va posar en marxa el Partit Popular i que estaven fent malbé “les Rodandes”; mesures antiincendis com la disponibilitat d’aigua a la Bassa de Porxinos; la posada en marxa de les calderes de biomassa a la Piscina i al Pavelló Multiusos o la recuperació de la Junta de Protecció del Paratge Natural municipal “les Rodanes”, després d’11 anys sense cap convocatòria.

En matèria esportiva, va destacar diverses actuacions com polir la pista del Frontó; buidar la Piscina, després de 8 anys, i la reparació d’una important fuita d’aigua; millores en matèria de seguretat o la posada en marxa d’un sistema de subvencions per concurrència competitiva i basat en criteris objectius, que deixava fora el sistema nominatiu que feia que moltes ajudes s’atorgaren a dit per part dels anteriors governants.

Rosa Blanes també va voler destacar la feina de les persones de Compromís per Vilamarxant que han format part de l’equip de govern de l’Ajuntament. Segons afirmava: “part de la ciutadania pensa que tots els polítics són iguals i que tots entren pel mateix… nosaltres, amb les nostres accions, hem demostrat amplament que no és així”.

Més de 600.000 euros en treballs de reforma i manteniment de les instal·lacions esportives municipals

L’actual regidor de Medi Ambient i Esports, Manolo Bernad, va ser la següent persona a intervindre. El també número 2 de la nostra candidatura va refrendar el treball fet per Rosa Blanes.

Presentació candidatura Compromís VilamarxantEn segon lloc, va voler detallar els entrebancs als quals es va tindre que fer front en accedir al govern municipal: “què teníem quan Compromís va entrar a l’Ajuntament? Res. Nosaltres en quatre anys hem dut a terme el que no s’havia fet en 16”.

Així va ressaltar la posada en marxa de plans que, feia dècades, havien d’haver estat redactats i aprovats com el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals, el Pla Local de Cremes o el Pla de Gestió Forestal.

A més, Manolo Bernad va explicar que “per primera vegada, ara el medi ambient és una prioritat. Des de 2015 hem incrementat el pressupost en aquesta àrea en un 247%”.

En la Regidoria d’Esports, va nomenar els importants treballs fets en tasques de revisió, reparació i seguretat de totes les instal·lacions esportives municipals, amb una inversió de més de 600.000 euros en aquests quatre anys. Actuacions que a mitjà-llarg termini aportaran importants estalvis. Aquestes i altres iniciatives han suposat “el compliment del 90% de les actuacions que teníem programades”, continuava.

Pel que fa a les propostes per a la pròxima legislatura, Manolo va enumerar actuacions al Pavelló Multiusos, com la renovació de l’aire o la posada en marxa d’un ascensor per a millorar l’accessibilitat; continuar adaptant i reduint el preu públic que es paga per fer ús de les instal·lacions esportives; el desenvolupament dels plans de Prevenció d’Incendis i d’Ordenació Forestal Sostenible; l’execució d’una via verda entre el nostre municipi i Benaguasil o l’aprofitament de la biomassa generada de la gestió forestal i de les restes agrícoles per a generar energia.

Una futura Regidoria de Benestar Animal

Una de les novetats de la nostra llista és Raquel March, número 4 de la candidatura. Raquel va destacar que “tinc una gran afinitat per les polítiques que Compromís vol dur a terme, donant veu als animals i en molts altres aspectes que són indispensables per al nostre poble, com temes mediambientals, socials o d’un sector tan important com l’agricultura”.

Presentació candidatura Compromís VilamarxantEn matèria de benestar animal, va significar algunes propostes del programa, com la creació d’una regidoria, la intensificació del pla d’esterilització, la creació d’instal·lacions mancomunades per a donar acolliment i assistència veterinària als animals abandonats fins al seu acolliment o adopció i millorar el plec de condicions de recollida d’animals.

En agricultura, va explicar propostes com ajudes per a la neteja de camps abandonats, amb beneficis fiscals i reduccions impositives; la creació d’un banc de terres i l’incentiu de l’agricultura ecològica.

En sanitat, va enumerar futures iniciatives com la continua supervisió i la sol·licitud de millores al Centre de Salut, l’ampliació dels serveis oferits i l’increment del personal sanitari.

Les polítiques impagables

En cinquè lloc, va prendre la paraula Enric Bernabé, número tres de la llista i secretari d’organització. Primer va explicar que “és necessari redactar i posar en marxa un Pla General d’Ordenació Urbana que ordene el nostre territori i el delimite, però que no hipoteque ni limite el creixement de Vilamarxant”.

Presentació candidatura Compromís VilamarxantEnric es va preguntar per què en els 16 anys que estigué l’equip de Vicente Betoret al capdavant de l’Ajuntament es va paralitzar”. Ara, s’han iniciat els tràmits per a la seua redacció.

En aquest context, va destacar el concert previ redactat en anteriors legislatures i que, segons argumentava, “només va ser un manual d’especulació i d’enriquiment d’uns pocs, a més de posar sobre la taula una sèrie d’actuacions impagables que no s’han materialitzat o que no han aportat resultats positius per al poble”. En este aspecte va enumerar la proposta de Monte Horquera Golf, la promesa mai complida de Metro Túria o la fallida posada en marxa d’un alberg de luxe a la Bassa Barreta, a més de PAIs que han suposat nombroses despeses per a veïnes i veïns i per al mateix consistori.

Uns projectes que no van optimitzar la vida de les vilamarxanteres i dels vilamarxanters i que van deixar sense urbanitzar, sanejar o dotar de serveis mínims a zones del poble i de l’extraradi. “Des de Compromís per Vilamarxant iniciarem els tràmits per a dotar de serveis mínims a eixos nuclis de població”, explicava.

Pel que fa a propostes, es va centrar en la necessitat d’impulsar el patrimoni local amb rutes turístiques, al casc urbà i al terme, a més d’iniciar els tràmits per a tindre una Oficina d’Informació Turística.

També va destacar iniciatives per a impulsar el comerç local i millorar la mobilitat, amb actuacions en diversos carrers per a donar més protagonisme als vianants.

Un altre dels reptes que Compromís per Vilamarxant vol aconseguir és millorar la comunicació amb el polígon industrial i l’execució de les demandades circumval·lacions, tant de la carretera de Llíria com des de Riba-roja de Túria.

Les energies i la il·lusió del candidat

L’últim a prendre la paraula va ser el candidat a l’alcaldia de Vilamarxant, Voro Golfe. Va confessar que “va ser per Nadal quan vaig prendre la decisió de continuar. Tenia il·lusions i energies i, el més important, el suport i beneplàcit de les companyes i companys de Compromís”.

Presentació candidatura Compromís VilamarxantPel que fa a les fites aconseguides durant aquesta legislatura, Voro va destacar l’extinció del deute que havia deixat el PP, l’abaixada d’impostos com l’IBI (després de pujades en els últims 6 anys), l’aprovació del projecte de millora del transport públic, l’inici dels tràmits per adquirir els solars del Barranc i de l’IES les Rodanes, el finançament per a la rotonda de Monte Horquera i la Llomaina i l’adquisició dels solars de davant del Pavelló per a convertir-los en una zona d’oci.

En cultura, va recordar la posada en marxa de la nova Biblioteca municipal, l’elaboració d’una programació cultural estable i diversa o les obres de reforma de la Casa de la Cultura.

Per últim, en educació va destacar les dues aules de 2-3 anys aconseguides per al CEIP Horta Major, l’ampliació de l’Escoleta, la reforma de la façana i les pistes de l’Horta Major i la futura coberta del pati del CEIP la Pea.

Voro Golfe també va voler desgranar algunes propostes del programa de Compromís per Vilamarxant, com millores en l’enllumenat de les vies públiques, el reasfaltat de camins i carrers, la reubicació de molts contenidors, millorar el servei d’aigües i la xarxa de sanejament o posar en marxa un servei de neteja amb més cobertura horària i recursos materials i humans.

Finalment, va assegurar que “les persones de Compromís per Vilamarxant continuarem treballant per a fer un poble més humà, més habitable i amb més i millors serveis”.

Per a finalitzar l’acte, tota la candidatura va ser presentada amb un compromís ferm: treballar per a rebre el suport de les veïnes i veïns del nostre poble el pròxim 26 de maig i, així, continuar fent un Vilamarxant millor i digne per als seus habitants.