S’ha actuat al camí que va des de Monte Horquera fins al Corral de la Bassa Barreta per a evitar corrents d’aigües pluvials perilloses

Aquesta actuació va estar impulsada per l’anterior regidor de Medi Ambient de Vilamarxant i company de Compromís, Manolo Bernad, junt als tècnics municipals. Ara s’han reparat diversos trams a l’entrada d’aquest camí i a la intersecció entre la pista del Massís i el camí del Racó de Zamora. L’objectiu és incrementar la seguretat i evitar possibles corrents d’aigüa de pluja al Paratge Natural municipal “Les Rodanes”.

A més, Manolo Bernad va deixar enllestit un projecte per a la construcció d’una tanca de protecció dins de la Cova “de los Murciélagos” per a protegir el seu ric ecosistema interior.

També es va valorar amb el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester, que l’Ajuntament de Vilamarxant col·laborara amb la Conselleria en la protecció exterior de les coves i simes que hi ha per aquesta àrea. La tasca consistiria a col·locar al voltant de les cavitats branques i troncs caiguts per a evitar accidents i redirigir l’accés de les persones que transiten per la zona a través de camins segurs. D’aquesta manera, es taparien algunes sendes que han anat apareguent al llarg del temps pel pas de caminants i cavalls i que no són les més recomanades. El projecte va estar consultat i consensuat amb Alberto Sendra, professor de la Universitat de València i expert en coves i simes.

Per a executar ambdues iniciatives, l’anterior regidor va sol·licitar i aconseguir una subvenció d’11.700 euros de la Diputació de València per a actuacions financerament sostenibles. D’aquesta quantitat, 7.000 euros estan destinats a la millora de les pistes forestals i 4.700 euros a la construcció de la tanca de protecció.

La previsió inicial de l’anterior equip de govern és que aquestes dues actuacions s’executen en 2019.

Es tracta de treballs que formen part d’un projecte més ampli de conservació, protecció, millora i manteniment de “Les Rodanes”. Durant la passada legislatura es van programar i dur a terme les següents actuacions:

  • Es va anar executant una interfície forestal-urbana completant algunes zones que quedaven pendents de fer i que són fonamentals per a protegir d’incendis forestals el Paratge i els habitatges. A més i com a novetat, es va projectar (sense que encara s’haja executat) que totes les restes de fusta es portarien a una parcel·la municipal per a reutilitzar-les en les calderes de biomassa de la Piscina i del Pavelló Multiusos, revertint en un benefici econòmic per a la localitat.
  • Es va elaborar el Pla d’Ordenació Forestal Sostenible (pendent de la seua homologació per la Conselleria) que preveu, en una primera anualitat, talls de millora de l’arbrat i la col·locació de trampes contra el tomicus.
  • També es va elaborar el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (pendent d’aprovació de Conselleria).
  • Es va millorar l’arborètum i la senda adaptada, on es va canviar el pis de fusta que estava molt deteriorat per un paviment més durador i econòmic.
  • Es van dur endavant diversos treballs de manteniment a tot el paratge gràcies a la tasca d’una brigada mediambiental sol·licitada per la Regidoria de Medi Ambienti que va estar activa fins al passat mes de juny.
  • Es van fer diverses actuacions per a tornar a donar ús al Corral de la Bassa Barreta que, també fins el passat mes de juny, va acollir activitats mediambientals i educatives i una exposició sobre aus autòctones. Precisament, a l’entrada del Corral es va habilitar una font d’aigua potable, substituint la que hi havia a la Bassa Barreta que vessava aigua no apta per al consum humà.
  • Es van renovar bona part dels senyals de la zona i es va eliminar la publicitat il·legal.
  • Es va posar en marxa la concessió del bar de la Pedrera del Rei per a millorar la situació d’aquesta àrea recreativa.
  • Durant les campanyes d’estiu, s’ha estat cedint a les Brigades d’Emergències un espai de l’Ajuntament al Polígon per a reduir els temps de resposta en cas d’incendi forestal.

La intenció de l’anterior regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad, també era posar en marxa una millora general en els accessos i redirigir bona part del trànsit que accedeix a la Bassa Barreta per la CV-50, deixant més lliure l’entrada des del nucli urbà. Es tracta d’una manera d’arribar més directa i amb un menor impacte mediambiental.

Totes aquestes actuacions executades o projectades estan contemplades al Pressupost municipal de 2019 i també estan recollides al programa de gestió del Paratge Nartural municipal “Les Rodanes”, explicat i debatut en la reunió anual de la Junta de Protecció d’aquest espai natural.