El ple d’aquest dijous ha sigut el segon consecutiu en què s’ha hagut d’autoritzar el pagament de factures per a les quals no hi havia crèdit suficient al Pressupost i, de nou, les despeses en festes han sigut les més quantioses

Aquesta vesprada ha tingut lloc el ple ordinari del mes de gener a l’Ajuntament de Vilamarxant. De nou, l’equip de govern ha portat a la sessió un reconeixement extrajudicial de crèdits per a poder fer front a 62 factures de 59.667 euros que s’han generat entre els mesos d’octubre i desembre sense que hi haguera diners per a pagar-les per no disposar de crèdit en les partides pressupostàries corresponents.

Una operació que se suma a una altra igual que van sotmetre a votació en el ple del passat mes de novembre, en eixe cas per a poder pagar 68.917 euros “extra”, amb la qual cosa els euros de més gastats pels nous responsables municipals ascendeixen a 128.584 en poc més de mig any de legislatura.

De la mateixa manera que vam fer en l’anterior ple, hem votat en contra d’aquest punt que ha eixit endavant amb els suports de PP i Ciudadanos i en contra del PSPV i la nostra formació.

Cal destacar que, de nou, les aplicacions pressupostàries que sumen més sobrecostos són les dedicades a festes patronals i festes no patronals, amb 16.765 euros. Si a esta suma li afegim les factures sense cobertura pressupostària que coneguérem en el ple de novembre, la xifra total és de 69.224 euros que la persona responsable de gestionar les activitats festives s’ha passat del pressupostat.

Per a nosaltres aquest tipus de procediments haurien de reservar-se per a despeses realment excepcionals o impossibles de preveure i no per a normalitzar una mala gestió dels diners públics de totes i de tots. Com apunta la interventora en la documentació que acompanya aquest reconeixement extrajudicial de crèdits, “els òrgans gestors no deuen considerar aquesta manera de gestionar la despesa sense consignació pressupostària com un procés normal i ordinari”. A més, estan demostrant molt poca responsabilitat i mirament cap a les persones que contracten amb l’Ajuntament, ja que el pagament de les factures es demora més de l’habitual i això pot suposar un risc per als proveïdors, molts d’ells comerços locals.

Per a poder desenvolupar la nostra tasca de fiscalització, hem presentat dos escrits al nou equip de govern en què els demanem una relació detallada i còpia de les factures de les despeses de les festes patronals i no patronals i de les relatives a les activitats dels passats Nadals (només en la fira que va estar instal·lada a la Replaça els dies 21 i 22 de desembre s’han gastat 16.000 euros), a més del cost d’un dinar que l’equip de govern va oferir al personal de la plantilla municipal i que podria haver sigut costejat amb el pressupost municipal.

Modificació de crèdits de 243.000 euros

L’altre punt de l’ordre del dia també es refereix a una millorable gestió d’iniciatives ja pressupostades. En aquest cas l’equip de govern ha de recórrer a una modificació de crèdits per a poder dur endavant en 2020 projectes com la via verda entre Vilamarxant i Benaguasil, la demolició de nínxols del Cementeri i obres de reparació dels camins rurals la Villalba i accés al pla del Corazón, totes tres amb dotació pressupostària en les inversions previstes per a l’any passat i amb els tràmits pertinents avançats.

Com que els responsables municipals no han fet una bona gestió en els temps d’execució, aquestes actuacions passaran a sufragar-se amb el futur Pressupost de 2020 i, per a poder disposar dels diners necessaris enguany, s’ha de recórrer a traure’ls de part de les despeses previstes per a una altra obra (242.988 euros): la connexió de sanejament del PAI Arxilagar del Rullo. Cal destacar que a les tres actuacions esmentades se suma una altra que ha sigut iniciativa del nou equip: l’adquisició d’un sistema per a la Bàscula municipal.

En aquest punt hem votat a favor perquè, tot i que no podem qualificar la gestió com a bona, es tracta d’actuacions necessàries per a Vilamarxant. La proposta ha eixit endavant per unanimitat.