El sector agrari i ramader està protagonitzant unes jornades de protestes i manifestacions a les quals Compromís per Vilamarxant  dona suport perquè considerem que l’agricultura necessita unes condicions que dignifiquen el treball al camp. Estes protestes ens són molt properes i ens afecten com a poble amb una importat arrel agrícola

Una d’elles tindrà lloc el proper divendres, 14 de febrer, a València. Està organitzada per les organitzacions professionals agràries que formen part de l’Associació Valenciana d’Agricultors, LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders i la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos del País Valencià. La convocatòria és a les 10 h. a la Plaça de Sant Agustí de la capital del Túria. Des de Compromís per Vilamarxant animem a les veïnes i veïns de la localitat a que denuncien una crisi que arrossega el sector des de fa dècades i que afecta bàsicament al primer escaló de la cadena comercial: les persones que tenen cura dels cultius i dels ramats i que reben uns preus irrisoris en origen. A això cal afegir l’increment en els costos de producció, el que provoca que el marge que queda per a la persona productora siga mínim o fins i tot que registre pèrdues. 

A més, els problemes també venen de fora com una possible futura retallada dels fons de la Política Agrària Comuna (PAC), nous aranzels o l’entrada de grans volums d’exportacions provinents de tercers països a baix preu i amb uns estàndards menors que els exigits als productors comunitaris. 

Este últim punt és especialment important i afecta a un sector clau del camp valencià, el dels cítrics. En eixe aspecte, la postura de Compromís sempre ha sigut ferma i vam ser l’única formació que votà en contra de l’acord que va obrir la porta a l’entrada massiva de taronja sud-africana i d’altres països que no compleixen les mateixes mesures de qualitat que els productes valencians. Cal recordar que formacions com el PP i Ciudadanos votaren a Europa i a les Corts Generals a favor d’eixe tractat amb Sud-àfrica que tant perjudica la nostra economia i la nostra agricultura.

No obstant això i de cara a la manifestació del pròxim divendres, l’equip de govern de Vilamarxant (PP-Ciudadanos) ha decidit patrimonialitzar al poble estes protestes (com també ho estan fent a nivell estatal). De fet, s’ha anunciat a la pàgina web municipal i a les xarxes socials que “Vilamarxant participarà divendres que ve en una manifestació per a reclamar a les administracions públiques que prenguen mesures per a garantir una rendibilitat digna en la venda dels productes agrícoles i garantir la supervivència del sector”.

D’esta manera, l’Ajuntament sembla que s’apropia de la voluntat i de les reivindicacions de les agricultores i dels agricultors locals fent un ús partidista i en benefici propi d’una lluita que no hauria d’entedre d’ideologies o de sigles. Si no és eixa la seua intenció, caldria que en la informació publicada especificaren si eixa participació serà institucional i, si siguera eixe el cas, seria oportú que ens ho comunicaren a la resta de formacions de l’oposició per a unir forces davant una demanda de tanta rellevància -cosa que l’anterior equip de govern sempre va tindre en compte a l’hora de donar suport als col·lectius locals amb actes o convocatòries de protesta-.

En segon lloc, també anuncien que el consistori contractarà un autobús gratuït per a totes les persones que vulguen acudir a la manifestació. Insistim en la nostra posició de suport i defensa absoluta al camp valencià, però volem fer algunes preguntes a l’equip de govern de Vilamarxant:

  1. Posaran un servei d’autobús gratuït per a desplaçar-se a altres manifestacions de rellevància social i econòmica com la del pròxim 8 de Març o altres possibles concentracions a favor de la dignitat salarial de les persones o de la protecció del nostre medi ambient?
  2. Per què no ens han traslladat a totes les formacions municipals esta iniciativa per a donar-nos l’oportunitat de sumar-nos a ella?
  3. Hagueren també animat el sector agrari i contractat un autobús si a la nostra Comunitat i a l’estat governaren altres formacions polítiques?

Nosaltres no compartim esta manera d’entendre el suport al camp perquè considerem que temes tan importants i que afecten bona part de l’economia valenciana cal desproveir-los de qualsevol sentit partidista. A més, ja hem vist en altres mobilitzacions convocades a altres ciutats que les agricultores i agricultors tenen molt clar el que reivindiquen i que rebutgen la politització del seu missatge. Per això, demanem al govern municipal que siga responsable i digne de representar els interessos del nostre camp, perquè la gent que viu d’ell necessita realisme i no populisme.