Amb tot, en el Ple extraordinari del passat dijous, 14 de maig, va haver-hi un punt relatiu a atorgar més crèdit a Serveis Socials que no es va sotmetre a votació perquè cap membre de l’equip de govern va saber explicar-lo després de l’aclariment que va demanar el portaveu de Compromís

Dijous passat l’Ajuntament de Vilamarxant va celebrar un Ple extraordinari, via telemàtica, centrat bàsicament en temes diversos relacionats amb la situació excepcional ocasionada per la Covid-19.

Arran de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, Compromís per Vilamarxant va traslladar a l’alcalde que podia comptar amb nosaltres per a qualsevol decisió o mesura encaminada a pal·liar els efectes econòmics, socials i sanitaris del coronavirus. Com a mostra d’això, en la sessió extraordinària del Ple d’ahir, vam votar a favor de tots els punts que tenien relació amb la lluita contra la pandèmia: l’adquisició de material preventiu, la posada en marxa d’ajudes al comerç local, la desinfecció d’espais públics o la futura assignació d’un complement de productivitat a les treballadores i treballadors municipals que han estat directament implicats en la gestió d’aquesta crisi.

Tot i això, en el primer punt del ple, Compromís per Vilamarxant vam votar en contra del tema tractat, donat que el que s’havia d’aprovar era el pagament de factures que no disposaven de crèdit pressupostari i/o que no disposaven del preceptiu contracte menor. Per resoldre aquesta deficient gestió dels diners de totes i de tots, s’ha de recórrer al que s’anomena “reconeixement extrajudicial de crèdits”, una fórmula utilitzada per tercera vegada consecutiva per l’actual equip de govern amb la finalitat de poder pagar factures de 2019, en este cas per valor d’11.056,50 euros.

Aquesta actuació ha de passar pel ple perquè, si no fora així, no es podrien pagar les factures; però compta amb el reparo de la interventora que, en la documentació que acompanya aquest reconeixement extrajudicial de crèdits, explica que “els òrgans gestors no deuen considerar aquesta manera de gestionar la despesa sense consignació pressupostària com un procés normal i ordinari”.

Cal especificar que cap de les factures d’aquest primer punt tenien ni urgència ni relació amb la crisi de la Covid-19, o el que és el mateix, es van generar o presentar abans de l’estat d’alarma i la majoria en 2019 sense tindre en compte que no hi havia diners assignats per a pagar-les.

Si sumem aquestes noves factures, els euros de més gastats pels nous responsables municipals i fora de pressupost ascendeixen a 139.640 euros en menys d’un any de legislatura. Compromís per Vilamarxant espera que no torne a acudir-se a aquesta ferramenta per a pagar serveis o productes contractats per l’Ajuntament sense comptar amb l’assignació pressupostària corresponent.

Pel que fa a la resta de temes del Ple, en el segon punt de l’ordre del dia, vam votar a favor d’una modificació de crèdits per a l’adquisició de maquinària desinfectant (4.000 euros), vestuari i mascaretes EIPS (3.000 euros) i equips informàtics per a facilitar el teletreball de la plantilla municipal (45.000 euros).

En aquest punt també s’incloïa una quantitat de 300.000 euros per a subvencionar els comerços locals afectats per la crisi sanitària i econòmica de la Covid-19. Dijous es va aprovar eixa partida pressupostària sense la qual no poden aprovar-se unes bases que regulen les ajudes. Tot i que fa 18 dies, el regidor de Promoció Econòmica, Víctor Sanchis, ens havia presentat un esborrany de les bases, Compromís per Vilamarxant considera que hauria estat un bon gest que se’ns haguera facilitat un document més concret i actualitzat per no haver de votar la quantia de la subvenció sense conéixer al detall el contingut final del text. Víctor Sanchis es va comprometre a traslladar l’esborrany definitiu a les diferents formacions polítiques abans de la seua aprovació.

Respecte a altres modificacions de crèdits relacionades amb la Covid-19, es van portar a ple dues ratificacions de decrets d’alcaldia en les quals es justifica l’ús del superàvit municipal per a destinar-lo a despeses de serveis socials. Cal destacar que es pot fer ús d’aquesta quantitat gràcies al romanent de tresoreria i als comptes sanejats, que són fruit del treball rigorós i responsable fet en la legislatura 2015-2019, en la qual Compromísper Vilamarxat va formar part de l’equip de govern.

La resta de despeses de caràcter social són per a l’adquisició de vestuari i mascaretes i per a la contractació d’un nou treballador social, el qual reforçarà la plantilla durant sis mesos (des del passat 4 de maig). Aquesta contractació ha estat possible perquè la Generalitat l’ha autoritzada de manera extraordinària en temps de crisi i perquè l’Ajuntament ha considerat que calia incorporar més personal qualificat en aquests moments, criteri que compartim.

Finalment, en este punt també s’aprovava remunerar les hores extra que ha fet el personal del SAD (Servei d’Assistència a Domicili), persones que estan fent una tasca essencial durant tot aquest temps de crisi sanitària.

El vot de Compromís per Vilamarxant va estar favorable perquè, com destacava Voro Golfe, “cal donar suport i invertir per a protegir les persones més exposades a possibles contagis i, especialment, considerem que les treballadores i treballadors de Serveis Socials -sobretot aquelles persones que han estat en contacte directe amb els col·lectius més vulnerables- han de veure recompensada la seua immensa tasca durant aquests mesos”.

D’altra banda, Compromís també va votar a favor dels criteris objectius que s’observaran en la meritació de productivitat de les treballadores i treballadors municipals, bona part dels quals han estat, com a serveis essencials, exposats a possibles contagis ja que han desenvolupat la seua tasca de manera presencial a les instal·lacions públiques entre el 31 de març i el 12 d’abril (dates de major confinament i rigorositat de l’estat d’alarma).

La nota negativa es va produir al final del Ple, quan davant el debat suscitat per a la ratificació d’un decret d’alcaldia que feia referència a uns increments de partides per al personal de Serveis Socials, el punt no es va poder votar ja que, davant els dubtes plantejats per Compromís per Vilamarxant, cap membre de l’equip de govern no va saber aclarir i explicar el contingut del mateix. Per això, l’alcalde va decidir retirar-lo de l’ordre del dia i sotmetre’l a votació en la propera sessió plenària que es convoque. L’alcalde es va comprometre a contestar per escrit els aclariments sol·licitats per Compromís.