Es tracta d’una obra ubicada a la paret del Poliesportiu municipal i que va ser creada en 2017 pel pintor i muralista internacional Rui Pinto da Silva. Des de Compromís per Vilamarxant exigim una explicació per la desaparició d’una mostra del nostre llegat artístic municipal

Un dels murals del certamen d’art urbà que es va posar en marxa en la passada legislatura (VilamARTxant, 2017-2018; VilArt, 2019), impulsat per l’anterior regidor de Cultura i portaveu de Compromís per Vilamarxant, Voro Golfe i Cervera, i per l’artista local Benito Marín (que feia les tasques de “comissari” i coordinador general) ha desaparegut estos dies ocult per una capa de pintura negra. Una decisió dels nous responsables municipals que demostren el seu poc interés per treballar i conservar els elements culturals del municipi. És per això que, contrariats amb esta acció, des de Compromís per Vilamarxant demanarem explicacions a l’equip de govern i al responsable directe de la decisió de fer desaparéixer una obra artística pública del nostre patrimoni cultural.

El mural estava ubicat en una de les parets del Poliesportiu municipal i datava de 2017, any de la primera edició d’este certamen d’art urbà. L’autor és l’artista Rui Pinto da Silva, un muralista, dissenyador gràfic, pintor i il·lustrador reconegut a tot el món i que no donava crèdit pel final de la seua obra. En paraules del mateix artista “es tractava d’un treball que reflectia el contracte del matrimoni i la seua realitat social amb dos personatges i diversos elements simbòlics com un cactus o un tauler d’escacs”.

Desconeixem si la decisió s’ha pres perquè hi ha membres de la corporació que qualifiquen esta classe de treballs com ‘grafitis’, fent un ús despectiu de la paraula i de la vàlua artística dels artistes que les realitzen. Una consideració, sens dubte, poc generosa amb un treball que està considerat un art des de fa dècades, que s’ha acoblat a les regles i normes socials i que ocupa llocs destacats en espais urbans arreu del món. Indubtablement, per a Compromís les obres del certamen d’art mural que llueixen a les parets de Vilamarxant suposen un enriquiment cultural per al municipi.

Cal destacar, a més, que la destrucció de la pintura s’ha fet sense tindre almenys la deferència de buscar possibles alternatives a l’eliminació de completa de l’obra i a la reparació de la paret on estava que necessitava ser repintada. Però aquesta tasca podria haver-se fet perfectament sense danyar el mural. I això malgrat que un dels dos coorganitzadors del festival d’art, l’artista Benito Marín, havia acordat amb l’actual regidor de Cultura, Miguel Navarro, continuar fent un certamen d’art, tot i que més centrat en l’escultura i no en els murals (o, ‘grafitis’, com diuen alguns de manera despectiva). Tampoc haguera costat molt posar-se en contacte amb l’autor, que viu a pocs quilòmetres de Vilamarxant, per plantejar-li solucions o alternatives.

Des de Compromís considerem que, al llarg de tres anys, el certamen d’art de Vilamarxant ha aportat un valor cultural al poble, donat que, amb el consentiment de les persones propietàries de les parets on es plasmaven les creacions, s’ha anat generant un llegat cultural i artístic important i elaborat per artistes que, tot i que per al públic en general no seran massa coneguts, en el seu àmbit tenen un gran prestigi internacional. A més, esta cita suposava també la col·laboració de voluntaris, persones autònomes, empreses, comerços i artistes locals.

El nostre descontent i estupor és encara major si tenim en compte que s’ha destruït absurdament una obra publica d’art que havia sigut respectada per tota la població durant tres anys i, curiosament, ha hagut de ser l’administració municipal qui l’ha esborrada de la vista de veïnat i visitants.

No sabem si la intenció de l’equip de govern és repintar tot el complex poliesportiu amb els colors d’un dels clubs esportius locals, cosa que no seria una decisió massa objectiva, donat que estem parlant d’una instal·lació pública utilitzada per esportistes de diferents clubs i modalitats esportives. En qualsevol cas, la incertesa cau ara sobre el mural que encara es conserva a escassos metres d’on estava el que ja forma part de la història.

Esperem que els nostres representants municipals recapaciten i posen en valor l’art, la cultura i el treball de moltes persones que esperaven amb molta il·lusió cada any en esta trobada d’art urbà. Estem convençuts que el repintat dels murs del camp de futbol és perfectament compatible amb la conservació i integració del mural que queda (l’altre, malauradament, jo no es pot recuperar). De segur que al poble hi ha artistes, autònoms i empreses que podien haver-ho fet possible. Però no, això era massa complicat, calia pensar, planificar… S’han dedicat a executar, en el terme més destructiu de la paraula: a condemnar a la desaparició un mural que posava una nota de distinció artística a les parets del Poliesportiu.

Per respecte i sensibilitat davant un bé cultural comú, Compromís per Vilamarxant demanarà les explicacions pertinents a l’equip de govern.