S’han traslladat dues torres d’il·luminació del Camp de Futbol municipal abans de disposar dels diners necessaris per a fer l’obra. El mateix regidor d’Esports va admetre en el Ple ordinari d’ahir que segurament l’obra s’hauria d’haver fet d’una altra manera

Ahir, 30 de juliol, va tindre lloc el Ple ordinari d’aquest mes de l’Ajuntament de Vilamarxant.

Per a Compromís, el segon punt de l’ordre del dia va ser una clara declaració d’intencions sobre la poca rigorositat amb la qual l’equip de govern comença a tractar el Pressupost de 2020. Uns comptes que, recordem, van estar aprovats en el Ple extraordinari del passat 7 de juliol i que entraran en vigor la setmana que ve, sempre que no s’hagen presentat al·legacions.

I és que, només 23 dies desprès d’aquesta sessió plenària ja estan introduint-se, de facto,modificacions de crèdits al nou Pressupost.

Concretament, ahir es van aprovar quatre modificacions per a dotar de crèdit pressupostari a cinc actuacions no planificades abans pels nous mandataris municipals. Aquests canvis, tot i que en principi s’aplicaran als comptes de 2019 (perquè, com hem dit, el Pressupost 2020 encara no ha entrat en vigor), en només uns dies passaran automàticament al nou pressupost i, per tant, el modificaran d’immediat.

Es corresponen a les següents actuacions:

  • La urbanització de l’aparcament del carrer Barranc, per a la qual es destinaran 102.430 euros. Es tracta d’un espai que va poder adquirir l’Ajuntament gràcies a les gestions efectuades durant la passada legislatura, després de dècades de litigi entre l’Ajuntament i els propietaris.
  • Els treballs de restauració del Pont de Ferro, per als quals es destinaran 20.000 euros, sempre i quan arribe finançament extern, segons van admetre des de l’equip de govern. Esta actuació complementa la iniciativa de la futura via verda que connectarà Vilamarxant i Benaguasil i que va estar impulsada per l’anterior regidor de Medi Ambient de Compromís per Vilamarxant, Manolo Bernad.
  • La construcció d’una nova coberta al Camp de Futbol municipal, per a la qual s’habilita una aplicació de 50.000 euros. En aquest cas són treballs motivats pels desperfectes ocasionats pel tornado del passat 20 de gener.
  • El desplaçament de dues torres d’il·luminació del Camp de Futbol per millorar la visibilitat de les grades, per a les quals s’invertiran 21.000 euros.
  • La substitució de la gespa artificial del Camp de Futbol, per a la qual es disposarà de 41.000 euros d’aportació municipal; a més, la Diputació aportarà 200.000 euros.

Compromís per Vilamarxant va votar en contra perquè considerem que, tot i que es tracta d’iniciatives importants per al poble, “no estem gens d’acord amb les maneres amb les quals s’han tramitat ni amb la informació que se’ns ha traslladat per a decidir el sentit del nostre vot. L’equip de govern hauria pogut planificar bona part d’aquests treballs, haver-los inclòs en el Pressupost 2020 i no haver de recórrer a esta modificació”, va explicar el portaveu de Compromís, Voro Golfe i Cervera.

El regidor va sol·licitar per escrit que se’ns faciliten els projectes, pressupost o estudis pertinents d’aquestes cinc actuacions, perquè en l’expedient del punt a debat no s’incloïa cap informació complementària al respecte.

L’única obra a la qual li veiem caràcter d’urgència és la de la nova coberta del Camp de Futbol, la qual va estar afectada per un succés imprevist com va ser la borrasca ‘Glòria’. De tota manera, Compromís no entén perquè l’Ajuntament reconeix que es va començar a treballar l’endemà mateix del tornado del 20 de gener i, en canvi, el contracte amb l’empresa encarregada de les obres data del 16 de juny. I, en aquest cas, la crisi de la Covid-19 no explica la demora, donat que des del tornado de gener fins l’estat d’alarma van passar pràcticament dos mesos.

Però la més cridanera de les cinc partides noves o modificades és la del canvi d’ubicació de dues torres d’il·luminació del Camp de Futbol municipal. És normal que l’equip de govern tinguera molta pressa en aprovar la quantitat per al seu pagament perquè l’obra ja està acabada. És a dir, que els mandataris municipals i més concretament el regidor d’Esports, Gabriel Castellano, ha dut endavant l’actuació sense disposar de crèdit aprovat, i tampoc sabem si s’ha fet el preceptiu contracte formal. A més, aquesta manera de procedir ens porta a plantejar-nos si la responsable d’Intervenció sabia que l’obra ja estava conclosa abans de tindre partida pressupostària. Una curiosa manera d’actuar que resulta totalment contrària al que ha de ser l’habitual i reglamentari: primer aprovar els diners per a disposar d’ells, després fer la corresponent licitació i contractació i, per últim, executar els treballs. A més, les torres no havien estat afectades pel tornado ni hi havia cap justificació per aplicar aquesta urgència.

Cal dir que el trasllat de les torres ja es va plantejar en la passada legislatura, tot i que no es va concretar perquè l’anterior regidor d’Esports va prioritzar altres accions, com ara la reforma dels vestuaris i de les grades i la millora del sistema de reg del camp, que contínuament patia fuites d’aigua.

Un Pressupost amb errades i elaborat per una empresa externa

Com estem dient, la majoria d’aquestes actuacions s’haurien d’haver traslladat en plens anteriors al Pressupost prorrogat de 2019, mitjançant els reglaments legals previstos, o haver-les inclòs en el Pressupost de 2020. Però és que els comptes aprovats el passat 7 de juliol a més de ser ‘provisionals’, com va indicar durant la sessió l’alcalde, Héctor Troyano, contenen nombroses errades, càlculs fets de manera incorrecta, duplicitats o copia-pega del Pressupost 2019.

Per a Compromís, el Pressupost de 2020 conté aspectes criticables, tant en el fons com en la forma. En primer lloc, perquè l’elaboració dels comptes municipals ha recaigut en l’empresa GS Local (privada i externa al consistori) la qual s’embutxacarà 7.500 euros dels fons públics.

En segon lloc, perquè considerem que l’Ajuntament disposa de personal tècnic sobradament qualificat a la plantilla municipal, com van comprovar les nostres regidores i regidors la passada legislatura. Sense obviar que, per a l’equip de govern fer el pressupost ha de ser una de les tasques més rellevants perquè és l’instrument que marcarà les línies i eixos d’actuació durant tot un exercici.

Al respecte, cal recordar que a l’inici de la legislatura les persones del  nou equip de govern van incrementar el nombre d’hores de dedicació als respectius càrrecs i, consegüentment, les seues retribucions (un 40% més, en total, que en la legislatura passada) per a, segons van al·legar, fer una millor gestió i aportar una major dedicació.

El resultat és que, mentre que l’anterior equip de govern -del qual formava part Compromís- amb menys dedicació i salari va elaborar els corresponents pressupostos anuals, el nou equip no ha estat capaç de dur endavant aquesta tasca tot i disposar de més temps i diners i ha hagut de recórrer a una empresa privada.

Segons l’alcalde, les persones responsables dels departaments d’Intervenció, Tresoreria i Vicesecretaria també han participat directament en l’elaboració del Pressupost. Des de Compromís posem en dubte que la participació de les tècniques municipals haja sigut decisiva i rellevant, perquè considerem que persones que diàriament treballen en la gestió i control dels diners públics hagueren passat per alt les nombroses incorreccions que recull el Pressupost de 2020. En la legislatura anterior el departament d’Intervenció era una part activa i imprescindible en l’elaboració del pressupost, donat que és l’òrgan encarregat de fiscalitzar-lo.

Altres punts de l’ordre del dia

Durant la sessió també es va aprovar l’expedient amb el qual es contractarà l’empresa encarregada de la neteja de les instal·lacions municipals a partir de 2021 per la finalització de l’anterior contracte.

Compromís per Vilamarxant es va abstindre ja que la nostra formació no ha participat en el procés d’elaboració dels plecs tècnic i administratiu que regiran esta contractació. Tot i això, va desitjar que l’equip de govern tinga sort en la tramitació i licitació d’aquest contracte tan important i que l’empresa adjudicatària faça una tasca eficient i responsable.

També va eixir endavant una modificació per la qual no es cobrarà la taxa als establiments d’hostaleria per tindre les terrasses, taules i cadires en la via pública des que entre en vigor (previst per a finals de setembre) i fins a finals d’any. El canvi es fa de manera excepcional per a fer front a les circumstàncies negatives que la crisi de la Covid-19 ha ocasionat en el sector. L’Ajuntament ja havia eximit del pagament de la taxa des de la declaració de l’estat d’alarma, el 14 de març, i fins a la finalització de la Fase 0, que al nostre municipi va ser el 17 de maig.

Compromís per Vilamarxant va votar a favor, però el portaveu de la coalició va puntualitzat que la mesura hauria d’haver-se plantejat molt abans, com s’ha fet a molts altres municipis, de manera que l’anul·lació de la taxa haguera sigut efectiva des de la declaració de l’estat d’alarma i fins a finals de 2020. Tal i com es va aprovar ahir, els establiments afectats hauran d’abonar els pagaments de part de maig, juny, agost i quasi tot el mes de setembre. El mateix alcalde va reconéixer que esta modificació s’hauria pogut presentar abans, però per motius diversos no havien pogut portar-la a votació fins ahir.

Per acabar també es va aprovar decretar els dies 18 de març i 30 d’agost com a festius locals.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, Voro Golfe va demanar a l’equip de govern una major vigilància i una millor senyalització al parc que està fent-se al costat del Pavelló Multiusos.

El portaveu de Compromis va dir que, tot i que l’obra encara no està acabada, hi ha constància que moltes persones estan accedint al futur espai d’oci perquè la zona no està convenientment perimetrada, tancada i senyalitzada per evitar-ne l’accés. De fet, a diari es contemplen escenes de desenes de xiquets i joves dins del parc, amb bicicletes i patins, o simplement en grups, sense respectar cap distància de seguretat i, en molts casos, sense mascaretes. Compromís va demanar que s’indique amb claredat  que, mentre que les obres no estiguen acabades totalment, no està permés accedir al recinte per evitar qualsevol incidència indesitjada.

Voro Golfe també va preguntar per l’aplicació del Decret llei que la setmana passada va aprovar el Consell on s’especifiquen les sancions per aquelles persones, comerços o establiments que no complisquen amb les mesures de seguretat de la Covid-19. El primer edil va assegurar que ja estan imposant-se sancions. Per la seua part, el regidor de Seguretat, Ciro Ferrer, va assegurar que “la nostra intenció és ser més durs per assegurar el compliment de la llei”. Va indicar que els principals problemes es donen, sobretot, en les reunions de població jove als voltants del Multiusos, a la Replaça, per la zona de l’espai coworking i al riu.

La nostra formació també va voler saber com està l’estat de la tramitació de les ajudes als comerços i empreses locals, per a les quals els regidors i regidores aprovaren per unanimitat instaurar una partida de 300.00 euros. El regidor encarregat, Víctor Sanchis, va respondre’ns que hi ha unes 140 sol·licituds i que encara estan en la fase de revisar la documentació aportada.

El regidor de Compromis també va preguntar per la situació de l’Escola Infantil municipal. Així, Voro Golfe va recordar que el conveni Ajuntament- Generalitat, la modificació del qual es va publicar el 6 de juliol al DOGV, contempla que el centre educatiu municipal disposa de tres aules de 2-3 anys i tres d’1-2 anys, quan en realitat s’han oferit vacants per a 2-3 anys (2 aules), 1-2 anys (3 aules) i 0-1 anys (1 aula). Des de l’equip de govern se’ns va informar que feia pocs dies que havia arribat l’aprovació per part de Conselleria de la modificació d’eixa composició d’aules i l’habilitació d’una nova aula de 0-1 anys.

Cal recordar que en la legislatura passada, el treball de Compromís va fer possible que al CEIP Horta Major s’habilitaren dues aules gratuïtes de 2-3 anys. Al mateix temps, l’equip de govern va aprovar l’ampliació de l’Escola Infantil municipal en dues aules més. Mesos abans, quan es va tramitar l’ampliació de l’Escola infantil, encara no es disposava d’eixa segona aula de 2-3 anys al CEIP Horta Major.

Compromís lamenta que l’actual equip de govern haja demorat tant la petició de la modificació del nombre d’aules per a cada nivell escolar (la petició es va fer  quasi un any després d’haver-se iniciat la present legislatura) i esperem que aquest canvi no afecte a la concessió del bo infantil per a l’alumnat del nivell 0-1 anys.

Compromís per Vilamarxant, també va demanar a l’alcalde que trasllade a l’empresa encarregada de fer la rotonda d’Horquera-la Llomaina la necessitat de senyalitzar millor les obres. Considerem que cal millorar la senyalització, indicar amb claredat els accessos a la Llomaina i a Horquera i habilitar una millor il·luminació a la zona en obres, amb l’objectiu d’evitar possibles accidents de trànsit.

Cal recordar que aquesta obra és fruit del treball i la gestió de l’anterior equip de govern (2015-2019) que va expropiar els terrenys afectats i va aconseguir el finançament extern necessari per portar-la endavant.

Moments de tensió

Durant la sessió es van viure alguns moments un poc tensos quan l’alcalde va llevar la paraula al portaveu del PSPV, Jesús Montesinos, durant el debat del segon punt; i quasi al final del Ple, quan li va negar la paraula al regidor de Compromís, Manolo Bernad, qui volia fer un parell d’aclariments sobre la gestió de la Casa de Fusta i la del servei de recollida d’animals abandonats, temes que l’afectaven directament per al·lusions, donat que ell havia sigut regidor de Medi Ambient els últims dos anys de la legislatura anterior.