Ascendeix a 8.303.445 €, mentre que el de 2019 era de 9.712.390 €. A més, ha estat elaborat per una empresa externa (que costa 7.500 €), quan hi ha personal en plantilla municipal i les mateixes regidores i regidors de l’equip de govern que tenen dedicació per a elaborar-lo

El passat dimarts, 7 de juliol de 2020, es va aprovar, en Ple extraordinari, el Pressupost 2020 de l’Ajuntament de Vilamarxant. El punt va eixir endavant amb els vots a favor dels membres de l’equip de govern (PP-Ciudadanos) i en contra de Compromís per Vilamarxant i del PSPV.

Els comptes tenen dos importants entrebancs. En primer lloc, arriben massa tard, tal i com apunta la mateixa Interventora en un dels seus informes, i, per tant, tindran moltes dificultats per aplicar-se i executar-se en el que resta d’exercici. De fet, mentre que s’exposen a informació pública arribarà quasi agost, mes inhàbil des del punt de vista administratiu. Aleshores, tot indica que començaran a executar-se a partir de setembre, a només quatre mesos de finalitzar l’any.

A més, els comptes han estat elaborats, en part, per una empresa externa i privada que cobrarà 7.500 euros per una tasca per a la qual està qualificada la plantilla municipal i les mateixes regidores i regidors de l’equip de govern. Els nous mandataris municipals van argumentar, a l’inici de la legislatura, l’increment dels seus salaris dient que volien fer una millor gestió i incrementar la dedicació i una de les primeres coses que han fet és no gestionar en primera persona el Pressupost anual, un dels documents més importants del consistori.

En segon lloc, es tracta del Pressupost menys ambiciós dels últims dos anys per a fer front a un moment molt delicat i protagonitzat per la crisi social, econòmica i sanitària de la Covid-19, quan la ciutadania necessitaria uns comptes generosos i centrats en la despesa social. El Pressupost ascendeix a 8.303.445 euros, mentre que el de 2019 era de 9.712.390 euros i el de 2018 de 9.154.529,78 euros.

Tot i que des de l’equip de govern ho justifiquen dient que aquesta disminució es deu a les previsions a la baixa dels ingressos d’alguns imposts i taxes arran la Covid-19, des de Compromís per Vilamarxant entenem que els nous responsables municipals podrien haver treballat més els nous comptes perquè sigueren més elevats, ja que la situació econòmica del consistori està més que sanejada. Ho està gràcies a la gestió de la passada legislatura que ha deixat un romanent de tresoreria de 7.642.277 euros en la liquidació de 2019, un superàvit de 3 milions i el deute amb els bancs a zero des del passat mes de juny.

No hi ha cap increment en la despesa social ni partides concretes per a fer front a la crisi de la Covid-19

Un dels elements més cridaners del Pressupost de 2020 és que és els menys social dels últims anys. En els exercicis 2018 i 2019, quan aquestes competències estaven gestionades per Compromís per Vilamarxant, es van destinar més diners a serveis socials i a ajudar a famílies i a persones amb problemes econòmics que enguany, quan estem vivint una de les crisis més complicades de la nostra història recent.

Segons el parer de Compromís per Vilamarxant, ara era el moment de demostrar que l’equip de govern està al costat de les veïnes i dels veïns del municipi a qui més ha castigat aquesta pandèmia.

De fet, l’alcalde, Héctor Troyano ha assegurat en entrevistes i informacions municipals que “Vilamarxant és un dels pobles de la comarca que més està fent des del punt de vista social en aquesta crisi” (declaracions a ‘La Tarde con Marina’ de CV Radio, el 8 de juny de 2020) i que “sempre hem posat la salut i el benestar dels veïns i veïnes de Vilamarxant per davat” (carta oberta del primer edil, publicada al web municipal el 22 de juny de 2020).

Però lluny d’aquestes paraules estan les xifres del Pressupost, ja que la despesa en Benestar Social no s’ha incrementat i, el que resulta més cridaner, és la falta de treball i previsió per a fer front a futures necessitats de la població. De fet, després que el portaveu de Compromís per Vilamarxant, Voro Golfe, preguntara per què no s’havien contemplat més despeses en aquesta àrea, la resposta esgrimida per l’alcalde va estar que: “el Pressupost és provisional” i que no ens preocuparem que, “en cas que siguera necessari, es farien els canvis i les aportacions pertinents”. Cal especificar que qualsevol modificació en les partides pressupostàries necessita d’una tramitació que allarga els processos. Una manera d’anticipar possibles improvisacions totalment innecessària si s’haguera treballat amb previsió i rigor.

A més, desapareixen algunes despeses vinculades a l’atenció a menors o a la gent gran. Compromís per Vilamarxant també troba a faltar la predisposició i el treball de l’equip de govern per activar noves despeses d’ajudes a les famílies més perjudicades per la Covid-19; aplicacions pressupostàries que es podrien ampliar i gestionar perfectament des del Pressupost amb iniciatives imaginatives per ajudar els sectors més necessitats.

D’altra banda, i encara que siguen despeses emmarcades en Educació, cal destacar que les ajudes del Xec Escolar mantenen les quantitats de 2019 (50.000  €). Tenint en compte que són diners que suposen un important alleugeriment quan s’inicia el curs escolar i, davant la crisi econòmica actual i futura provocada pel coronavirus, podrien haver-se incrementat considerablement per abastar més famílies amb dificultats.

També en l’àrea d’Educació, resulta incomprensible que la quantitat prevista d’ingressar pels bons de la Generalitat, per a rebaixar les quotes a l’alumnat de l’Escola infantil municipal, siga menor que en 2019 (73.000 € en 2019 i 60.000 € en 2020) quan el centre s’ha ampliat amb dues aules més. Si en el curs 2020-21 hi haurà més xiquetes i xiquets, la lògica indica que aquesta quantitat hauria d’estar pressupostada a l’alça per ajudar a més famílies a conciliar i escolaritzar les seues filles i fills.

La constatació que estem davant uns comptes que no se centren en les necessitats socials la va fer el mateix alcalde quan va afirmar que el Pressupost 2020 aposta clarament per “indústria, joventut, seguretat i potenciació del consistori”, sense fer cap menció a la necessitat d’impulsar la despesa social.

Es multipliquen les despeses en Innovació i Noves Tecnologies sense concretar a què aniran destinades

Davant aquest estancament de la despesa social i educativa, hi ha un increment desproporcionat en partides com Innovació (aplicació pressupostària nova) i Noves Tecnologies.

Només en Innovació hi ha previst un desemborsament de vora 200.000 euros amb punts tan poc detallats com els 100.000 euros destinats a “altres contractes de prestació de serveis d’innovació” que, tot i l’intent d’explicació del regidor responsable de l’àrea, no han quedat clars ni estan individualitzats en el projecte pressupostari.

A aquestes despeses se sumen altres noves com una partida de prestació de serveis informàtics per 47.000 euros o d’inversions en equips informàtics per 50.000 euros. Aquesta última ha estat justificada per l’adaptació dels equips municipals al teletreball i altres necessitats derivades del confinament i la crisi de la Covid, però per això ja es va aprovar, en una sessió plenària passada, un ample reconeixement extrajudicial de crèdits que faria que les despeses en adaptació informàtica pujaren a vora 100.000 euros.

De la mateixa manera, l’àrea de Desenvolupament Local incrementa considerablement la despesa, de 147.000  euros en 2019 a 232.788  euros en 2020; també amb aplicacions prou ambigües com “altres despeses de prestacions de serveis de turisme”, amb 24.000 euros.

Altres despeses que s’incrementen o que apareixen sense massa justificació

Hi ha altres despeses que s’incrementen respecte a la gestió efectuada la passada legislatura. Pel que fa a personal, les retribucions que reben les regidores i regidors passen de 157.628,69 euros en 2019 a 214.604, 13 euros enguany. També hi ha més diners destinats a les regidores i regidors en protocol i representació: de 500 euros en 2019 a 8.000 per a enguany. L’alcalde ho ha justificant dient que s’hi incloïen en aquest apartat les despeses per a ‘picaetes’.

També es recull el pagament d’un cànon de 2.000 euros per a la barra del bar de les Festes Patronals quan s’han cancel·lat o quantioses partides de manteniment d’infraestructures i projectes tècnics de Medi Ambient, amb 30.000 euros cadascuna. 

Despeses que desapareixen o es redueixen

Desapareixen bona part de les despeses que, durant la passada legislatura, es van destinar a fomentar la participació ciutadana. En 2019 va haver-hi 8.000 euros destinats a activitats informatives de participació. Amb açò es pot deduir que els actuals responsables municipals no tenen massa interés en fomentar aquest aspecte ja que, per exemple, enguany encara no s’han convocat els Pressupostos Participatius i els fòrums periòdics que van implantar-se la passada legislatura (Agenda 21) han estat ben escassos.

El foment de la llengua valenciana sembla que tampoc és prioritari per a l’actual equip de govern, ja que no apareix cap partida relativa a actuacions de normalització lingüística (1.300 € en 2019).

Tot i publicitar molts treballs relatius als camins rurals, les despeses previstes per a 2020 són inferiors a les pressupostades i fetes en 2019 quan es va dedicar una important quantitat als camins Villalba, Corazón i Canyada Sanchis (62.197 €) i també hi havia 30.000 euros per a la conservació de vies públiques rurals. Aquestes dues quantitats sumen 92.197 euros, davant els 70.000 euros previstos en 2020 per a la reparació de camins rurals.

Els diners destinats a inversions reals baixen un 74%

En una entrevista del periòdic comarcal InfoTúria a l’alcalde, Héctor Troyano, el passat mes de gener, el primer edil afirmava : “Em sobren els dits d’una mà per a comptar les inversions en quatre anys de l’anterior equip de govern. Zero”.

Una afirmació massa agosarada ja que la realitat és que les inversions gestionades pels nous responsables municipals patiran una important davallada. Així, mentre les inversions reals previstes en 2018 i 2019 van ser de 2.019.308,91 euros i 2.346.880,45 euros, respectivament, en 2020 seran de 609.483 euros, un 74% menys. Es tracta d’una davallada massa destacada tot i que els membres de l’equip de govern aduïsquen que no s’han pogut incloure subvencions d’altres administracions.

A més, el nou equip de govern encara ha heretat projectes gestionats la passada legislatura:

  • Parc infantil a la urbanització Monte Horquera (Pressupostos Participatius): 61.315 €.
  • Projecte d’execució material reforma planta baixa de l’Ajuntament: 15.000 €.
  • Pantalla LED d’informació municipal: 20.000 €.
  • Obligacions obres d’ampliació de l’Escoleta: 33.200 €.

Advertiments d’intervenció

Per acabar, cal destacar alguns advertiments que plasmen els informes d’intervenció.

En primer lloc, segons assegura la interventora municipal, hi ha aplicacions que, ja d’entrada, resultaran insuficients per una previsió massa a la baixa i pels reconeixements extrajudicials de crèdits pendents.

Cal recordar que, des de l’inici de la legislatura, pràcticament a tots els plens l’equip de govern ha hagut d’aprovar diversos reconeixements extrajudicials de crèdits. Es tracta d’una ferramenta que s’empra per a poder pagar factures per a les quals no hi ha crèdit al Pressupost.

En el que portem de legislatura (un any i un mes), hi ha hagut que fer front ja ha 188.322 euros de sobrecostos que han gestionat els nous mandataris municipals i que s’han hagut de pagar sense tindre crèdit al Pressupost. Una quantitat que podria haver-se estalviat amb una millor gestió dels diners de totes i tots.

També es fa menció als càlculs d’ingressos provinents d’impostos directes, indirectes, taxes i preus públics. La interventora explica que la seua redacció és imprecisa perquè s’empra el criteri de devengo (padró i altres previsions) i no el que marca la comptabilitat nacional que és el de caixa, o el que és el mateix, els diners que realment arriben a les arques públiques. Així, el que ve a dir l’informe és que les xifres calculades en aquests capítols no són del tot fiables. Això també significa que, si els càlculs dels ingressos no són fiables, el més probable és que aquest possible desajust afecte negativament a les despeses previstes en aquetos comptes.